
Heringa/Van Kalsbeek: Nachtvangst
Kunstenaars Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek werken sinds 1998 samen onder de naam Heringa/Van Kalsbeek.
Hun expressieve sculpturen zijn overdadig, dynamisch en rauw. Hun beelden ontstaan uit het samenvoegen van even bizarre als uiteenlopende objecten en vormen. Assemblages van gevonden voorwerpen, natuurlijke materialen en afgietsels zijn overgoten met gestolde kleuren van giethars, epoxy of glazuur. Door de grillige vormen ontstaan associaties met verwelkende bloemen, lichaamsdelen, koraalriffen of futuristische capsules.
De sculpturen van Heringa/Van Kalsbeek hebben een sterke fysieke en visuele aanwezigheid waarbij herkenbare, maar niet realistische, elementen de fantasie stimuleren. Schoonheid en verval komen samen - zowel verleidelijk als verontrustend.
13 september 2014
t/m 11 januari 2015
foto's: Peter Cox
rechts: Cadavre Exquis, 2014

Het bloemencorso in het Brabantse Zundert is al jarenlang een bron van inspiratie voor Heringa/Van Kalsbeek. Niet de optocht, maar het verval dat optreedt na afloop als de wagens aan weer en wind worden overgeleverd. Toen Heringa/Van Kalsbeek in 2013 door het Van Gogh Huis te Zundert werden uitgenodigd om met de corsobouwers samen te werken grepen ze die gelegenheid met beide handen aan. Zij werkten met de corsobouwers op hun schaal en met hun techniek. Het werk van de corsobouwers werd door de kunstenaars verzaagd, vervormd en gecombineerd.
Kijk op Uitzending Gemist naar een documentaire over deze unieke samenwerking.

De samenwerking van Heringa/Van Kalsbeek en Corso Zundert resulteert dit jaar in het project Cadavre Exquis. Cadavre exquis (Frans voor: voortreffelijk lijk) verwijst naar de surrealistische techniek waarbij geprobeerd wordt kunst te maken waarbij de uitkomst niet tevoren vast staat. Voor de tentoonstelling Nachtvangst zal een complete corsowagen ter plekke door bouwers en kunstenaars bewerkt worden – het ultieme ‘cadavre’.
Door de creatieve kruisbestuiving in Zundert krijgt de werkwijze van Heringa/Van Kalsbeek een nieuwe impuls. Het grote formaat, de dynamiek en expressiviteit van de beelden hebben een overdonderende rauwe kwaliteit. Deze monumentale ‘Zundertse’ beelden vormen de kern van de tentoonstelling Nachtvangst. Zij worden gepresenteerd in combinatie met recent en ouder werk van Heringa/Van Kalsbeek dat in het atelier is ontstaan. Zo worden bijvoorbeeld ook de relatief onbekende keramische beelden die het duo vanaf eind jaren negentig maakt gepresenteerd in een 'Chinese kamer', evenals twee kunstenaarsfilms die tijdens Nachtvangst in première zullen gaan.
In de serie Hollandse Meesters maakte filmmaker Erik de Bruyn een portet van kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek (2012)